Te Koop

Na 12 jaren van plezier, avontuur, trots en genot, bereiken wij het moment dat we het schip willen overdragen aan een nieuwe eigenaar.

Dit, nog altijd, geweldige schip, zou met een nieuwe eigenaar zijn bestaan zeker moeten stellen, om de nostalgie van deze aak te blijven bewaren, en voort te zetten.

Wij zoeken naar een passende nieuwe eigenaar, om te voorkomen dat de “Nettie” over een paar ontmanteld moet worden, en als jacht verder zal gaan.

De Nettie is een schip ,om met plezier, veilig en vol trots, steeds weer het water op te zoeken, met familie, vrienden, of alleen met je partner.

Wie durft!!

Laatste verhalen

Zoek naar verhaal in de buurt van

km

Spandau – Potsdam

Dag 20

Onze bestemming voor vandaag was Potsdam. Vrienden van ons adviseerde om deze plaats zeker niet bakboord te laten liggen.

Omdat de sluis in Spandau in onderhoud was, moesten we omvaren via het “ älter Berlin-Spandauer schifffahrkanal. Daar namen we Schleuse Plotzensee und Schleuse Charlottenburg, in het Spree-Oder-wasserstrasse. Via een aaneenschakelingen van meren, werden we keurig via de betonning naar Potsdam geleid.

Dit gebied tussen Potsdam en Spandau, is een geweldig recreatie gebied voor watersport minnend Berlijn. Vergelijk het als een kruising tussen de Vinkeveense plassen en de randmeren, alleen dan met meer bomen en heuvels, en minder druk.

Potsdam is ook verbonden met dit meren gebied, en bied daarom ook diverse havens aan , aan het begin van de Stad. Overal ben je welkom.

Iedere haven heeft een havenmeester, of iets wat daar op lijkt. Tussen 1 en 2 euro per meter, heb je een plekje voor een nacht, met stroom, water en douche en toilet. In ons geval was dit 1,50€/m

Meer heeft een mens toch niet nodig in een haven. De havenmeester kwam de sleutel van de voordeur en het hek van de steiger al brengen, voor we amper vast lagen.

Met de fiets bezochten we Potsdam centrum. Je kan je snel bewegen , en zo in een korte tijd veel zien en ervaren.

Een bezoek aan een “visitors info centrum”gaf ons alle info die we wilde horen, en een kaart om de weg niet kwijt te raken.

Een bezoek aan een plein , vol met gebouwen,waar alles , of al klaar was, of nog in renovatie waren.

In het oude DDR, zie je duidelijk, de herstel drift van de overheid, en tegelijkertijd ook de nieuwbouw drift, wanneer het oude moet ruimen voor het nieuwe.

Uiteraard werd en bezoek gebracht aan de Vliegende Holllander (Fliegenden Hollander). Een wijkje met oude rode standaard woningen, wat cultureel ingericht is met cafe’s , restaurants en buiten uitspanningen op een kruispunt , wat een zeer gemoedelijke sfeer gaf. Het letterlijk “eten op straat”.

De Branderburgerstrasse, die eindigd in de Tor, maar die nog volledig in reparatie was, is één en al gezelligheid. Deze straat is alleen wandelend te bezoeken. Zelfs fietsers mogen pas na 8 uur s ávonds weer op de pedalen.

In deze straat vind je marktkraampjes, allerlei soorten winkeltjes, museums, cafe’s en restaurant uit alle windstreken der aarde. Hier wordt op straat geleefd.

Aan het einde van de straat over steken naar “Am Grunen Gitter Sansouci Allee”en dit leid je zo naar het  “Sanssouci Park”.

Dit park is 290 ha groot , waar diverse kastelen, landhuizen, tuinen en lust oorden gevestigd zijn. Veel is gebouwd in de 18de eeuw, in opdracht van Friedrich II (Friedrich de Grote)

De gebouwen en tuinen zijn een variatie van karakteristieke stijlen , geïnspireerd uit vele delen van de wereld.  Dit is een van de mooiste kasteelparken van Duitsland, en misschien wel van Europa.

Een plaats als Potsdam , heeft de toerist veel te bieden, met zijn moderne, maar vooral  oude cultuur.